[Animaandag] For the Birds

Het is alweer maandag dus weer tijd voor Animaandag. Deze keer is de keuze gevallen op Pixars bekendste shirt: For the Birds.

Deze was in bioscopen te zien in het voorprogramma van de filmMonsters en co. (Engels: Monsters, Inc.): Pixar laat bij elke grote film die ze maken een soortgelijk filmpje zien. Het staat op de dvd van diezelfde film, alsook op de verzamel-dvd met korte Pixar films; ze is deels te bekijken via de Pixar-website.

Het filmpje gaat over een groepsproces, van een vijftiental kleine vogeltjes, hun interactie onderling en hun reactie op een niet-soortgenoot die contact met de groep probeert te maken. De vogeltjes hebben menselijke ogen, en vertonen ook een tamelijk menselijk gedrag: groepen zijn wreed en onnadenkend. Soms straft het kwaad zichzelf.

De film won een Oscar voor “Beste korte animatiefilm”.

Het achtergrond nummer heet Take five van het Dave Brubeck Quartet. Het nummer is vrijwel de grootste hit van het kwartet en is te vinden op het album “Time Out” uit 1959

For_the_Birds_title_card