Holy Marceroni Batman…je bent 75 jaar geworden!

batman-75

Je zou het hem niet geven maar Batman is inderdaad 75 jaar geworden. 30 maart 1939 verscheen het blaadje Detective Comics met een nieuw karakter, Batman, verzonnen door Bob Kane en schrijver Bill Finger. Zijn populariteit groeide snel en in 1940 kreeg hij zijn eigen serie (met in het eerste nummer al The Joker en Catwoman), terwijl hij ook Detective Comics op den duur ging domineren. Eerder dat jaar had zijn hulpje Robin zijn intrede gedaan, zodat Batman een sidekick had waaraan hij zijn bevindingen kon uitleggen. (Vergelijk Sherlock Holmes en dr. Watson.) Spoedig werd ook besloten dat Batman geen vuurwapens meer zou gebruiken en niet meer zou moorden.

Door Geeks is Batman altijd al een geliefd personage geweest, meer dan Superman. Zelfs de campy 1966 tv-serie Batman blijft een cultheld maar wat Christopher Nolan voor elkaar heeft gekregen is echt een wonder te noemen. Na de debacles van Batman Forever en Batman & Robin was de franchise bijna afgeschreven, maar net zoals Frank Miller voor elkaar kreeg met de comics deed Nolan dat met de films: een getormenteerde Batman die duister en gevaarlijk is.

De geschiedenis van Batman is hieronder na te lezen in de infografiek…

 

20140329-220012.jpg