Marvel achter de schermen in de aanval tegen Fox en Sony

Marvel-Movie-Crossovers-Spider-Man-Wolverine-Avengers

Terwijl wij met z’n allen genieten van onze favoriete superhelden in strips en films, broeit er stilletjes achter de schermen een ware slachtveld. Marvel Comics gaat de oorlog aan met Fox Studios en Sony Entertainment!

De geruchten gaan rond dat Marvel de rechten die ze hebben moeten verkopen in de jaren ’90, toen het even wat minder met de stripuitgever ging, terug willen krijgen. Het gaat hier om de filmlicenties van de X-Men, Spider-Man en de Fantastic Four. Maar 30th Century Fox Studios en Sony Entertainment hebben hier helemaal geen behoefte aan. Beide studio’s hebben van de gekochte rechten ware franchisen op weten te bouwen met de X-Men en Spider-Man films (met de Fantastic Four is dat helaas nog niet gelukt, maar ze hebben nog steeds goede hoop!). Om die redenen kunnen wij goed begrijpen dat ze die rechten niet zo snel af willen staan. Maar daar is Marvel natuurlijk niet zo blij mee. Zeker aangezien er nu ook advocaten tussen hun en elke mogelijkheid op een cross-over mogelijk maakt. Tijd voor wraak…

Marvel Studios zou bezig zijn met een campagne om de rechten voor de verkochte rechten minder aantrekkelijk te maken. Hoe doe je dat dan? Hieronder een lijst van de mogelijkheden:

Stoppen met het maken van Fantastic Four comic books: Aangezien Fox bezig is met het maken van een nieuwe Fantastic Four film, ziet het hoofd van Marvel (Ike Perlmutter) om hun comics te laten gebruiken om de films van een andere studio te promoten. Om die reden, schrappen met de titel en de personages alleen terug laten komen in de titels van anderen. Zo blijft ‘The First Family’, de langst-draaiende Marvel Comics pareltje, nog wel beschikbaar tot de fans, maar kunnen anderen er niet op kapitaliseren. De X-Men comics kunnen ze niet aanraken, deze zijn namelijk de best-verkopende stripboekenseries die Marvel beheerst. Anders zouden ze deze waarschijnlijk ook cancelen.

Marvel_75th_Anniversary_Magazine_Vol_1_1_TextlessAlleen helden die binnenkort te zien zijn in de Marvel film-franchise worden gepromoot. Zoals je kan zien op de cover van Marvel’s 75-jarige jubileum laten ze hun creaties met trots zien… afgezien van de Fantastic Four en de X-Men! Maar hoe kan dat? OK, toegegeven, de Fantastic Four verkocht niet zo heel veel de laatste tijd. Maar aangezien zij de eerste superhelden serie waren van Marvel waarin helden niet alleen maar heldhaftige stereotypes waren, maar met daadwerkelijke emoties en zwakheden zoals elk mens, zijn zij in principe de paradepaardjes van Marvel waar het eigenlijk allemaal mee is begonnen. En dan al helemaal niet de X-Men te vergeten, die nog steeds als warme broodjes over de toonbank vliegen. Hoe kan Marvel deze groep helemaal links laten liggen? In meer promotionele kunstwerken die hierna volgden, vielen de bovenstaande twee groepen nog steeds buiten de boot. Hmmm…

 

Marvel verbied de productie en verkoop van Fantastic Four schetskaarten. Het lijkt erop dat als ze de filmrechten niet terug krijgen, ze hun eigen creaties zoveel mogelijk zullen proberen te boycotten vóór de nieuwe film door Fox wordt uitgebracht. In onderstaande pic kan je de vermeende memo zien die Marvel aan hun kunstenaars had doorgestuurd, dat hen verbiedt om schets kaarten van welke Fantastic Four gerelateerde karakter te maken:NoSketch

Er worden geen X-Men film merchandise meer geproduceerd. Met een reden: terwijl Marvel de filmrechten voor de Fantastic Four, X-Men en Spider-Man verkocht had, hielden ze nog wel steeds vast aan de merchandising rechten. En nu weigeren ze om goederen van de Fox-eigendommen te produceren. Kun je je voorstellen hoeveel kinderen (en mankinderen heheh) wel niet een Hugh Jackman ‘Wolverine’-speeltje zouden willen hebben? Veel… HEEL veel!!

Geen Fantastic Four of X-Men cartoons. In 2008, met het grootse succes van de eerste Iron Man film, begon de Disney-samenwerking wat leidde tot het opbouwen van een nieuwe film-universum. Maar met dit opbouw, moesten er een paar koppen gaan rollen. Zo ook de razend-populaire cartoon ‘Wolverine and the X-Men’, die al geannuleerd werd na zijn eerste seizoen. En dat terwijl de première van de cartoon in Amerika maar liefst 3,1 MILJOEN kijkers trok! Mensen waren zuur toen de tekenfilmserie werd gestaakt. Zeker aangezien iedereen voor hun gevoel geroofd waren van een geweldige Apocalypse-storyline.

Nieuwe personages worden niet meer aan de Fantastic Four of X-Men universa toegevoegd. Sinds Fox eigenaar is geworden van die twee stripboek universa, bezitten ze ook alle recht om nieuwe personages die in die titels worden geïntroduceerd te gebruiken in hun films. Marvel besluit daardoor om het anders aan te pakken. Alle nieuwe personages worden eerst geïntroduceerd via een andere titel EN ze mogen dan niet meer als mutanten genoemd worden. Januari 2015 zal Marvel een evenement uitbrengen, getiteld “No More Mutants”. Fox is niet alleen eigenaar van de X-Men franchise, zij bezitten ook het gebruik van het woord ‘mutant’. Daarom werden Quicksilver en Scarlet Witch aangeduid als ‘wonderen’ in de post-credits van Winter Soldier. Legaal gezien mag Marvel het woord ‘mutant’ niet in een van hun films gebruiken. Dus, zo slim als de mensen zijn bij Marvel, besloten rond deze beperkingen te werken en het gebruik van verschillende terminologieën te gebruiken voor hun film en comic book universa. Verwacht dat binnenkort de term ‘mutanten’ vervangen zal worden naar ‘wonderen’, ‘begaafden’, ‘Inhumans’ of misschien iets heel anders. En wie gebruikt Marvel om deze evenement te promoten? Natuurlijk de enige twee personages die zowel Fox en Marvel rechtmatig mogen claimen: Quicksilver en Scarlet Witch!Marvel-Characters-Movie-Studio-Ownership

Maargoed, dit zijn maar geruchten mede-Geeks. Bovenstaande informatie wordt keihard afgeslagen als de waarheid door degenen die onder vuur staan. Maar spreken in dit geval daden niet meer dan woorden? De bewijsstukken ligt voor jullie… Aan jullie Batman-instinct om zelf de conclusies hieruit te trekken.

Het enige goede wat nog wel te melden valt is dat, ondanks alle bovenstaande, Sony blijkbaar op zijn minst ‘in gesprek’ is met Marvel over het sluizen van onze geliefde ‘Spidey’ naar het film universum van Marvel. Blijkbaar is de relatie tussen Sony en Marvel lang niet zo giftig als de ene tussen Marvel en Fox. Of lijkt dit maar zo? Wat denken jullie zelf? Ben jij het eens met de stappen die Marvel neemt? Of heb je liever dat er weer vrede heerst in de Marvel-universum? Laat het ons weten! Comment hieronder en laat je stem horen. ‘Make Mine Marvel‘!