[Throwback Geeksday] Akira – nostalgie op z’n best!

akira-live-action-otaku-zone_1805512

Voor ‘Throwback Geeksday’ graaien we even in de oude doos en kijken we terug op een paar geweldige Geek klassiekers die ons tot de fanboys en fangirls hebben gemaakt die we nu zijn. Voor onze eerste klassieker moeten we natuurlijk wel met iets goeds komen. Dan kan het eigenlijk bijna niet anders dan deze fan-favoriet erbij te pakken om ermee te beginnen. Dames en heren, freaks en geeks – wij presenteren aan jullie allen: AKIRA!

Bij het aanblik van de legendarische cover krijgen wij al hartkloppingen. Een ware klassieker voor niet alleen Anime-otaku’s, maar ook Cyberpunk-lovers. Akira, gemaakt door Katsuhiro Otomo in 1988 – gebaseerd op de gelijknamige manga, was de eerste animefilm die doorbrak naar een groot internationaal publiek.

Ik kan me nog herinneren toen ik als klein jochie diep in de nacht om 2 uur ’s ochtends met mijn oudere broer de TV aan het zappen waren na een hele dag gamen. Niks dan sneeuw en Home-shopping reclames, toen we opeens op een kanaal stuitte die een tekenfilm aan het afspelen was. Verbaasd dat een zender nog zo laat tekenfilms liet zien (wij hadden toentertijd nog geen zenders als Cartoon Network), bleven we even kijken om te zien wat het was. Niks kon ons voorbereiden op wat er zou komen!

Het verhaal begint vrij simpel – een motorbendeleider, genaamd Kaneda, en zijn beste vriend Tetsuo rijden rond door de stad en komen in alledaagse (wat je ‘alledaags’ kan noemen voor een motorbende) situaties terecht. Het laat je de broederschap zien die Akira en Tetsuo voor elkaar voelen – met z’n ups en downs, natuurlijk. Je denkt dan “leuke film, goed geanimeerd en best grappig”. Totdat Tetsuo opeens in aanraking komt met een mysterieus militair project. De hele dynamiek van de film verschuift en je bevindt je opeens aan de ander kant van je gevoel. Zonder ‘spoilers’ weg te geven kunnen we dit zeggen: het verhaal bouwt zich langzaam maar zeker met spanning op en eindigt met een grootse strijd die los barst in epische proporties waarbij niemand veilig is! Toegegeven, deze omschrijving doet de film niet eens eer aan – je moet hem zelf gewoon gezien hebben!

Gruwelijke actie, vloeiende animatie en psychedelische scenes wisselen elkaar af in een snelle tempo. Wij kleefden letterlijk aan de buis in ongeloof over wat we allemaal zagen. Bloedspattend geweld, ‘full-frontal’ naaktheid en rare monsters die je alleen maar in je nachtmerries tegen kon komen. Nog nooit in onze leven hadden wij een animatiefilm gezien die er zo uit zag! Dit was wel weer iets heel anders dan de Disney-films die wij toentertijd gewend waren.

Zelfs na al die jaren blijft deze film nog geweldig om naar te kijken. Alle geeks moeten deze meesterlijke anime-film hebben gezien! En zo niet, er zijn ‘digitally remastered’ versies van beschikbaar. Alvast veel kijkplezier – je zult niet teleurgesteld zijn.

akira-2-1

Akira-Tetsuo- Akira-7