[Throwback Geeksday] Monsters en magie met Dungeons & Dragons

dnd-logo

Jawel beste mede-geeks, het is weer ‘Throwback Geeksday’: de dag waarop we weer even terug in de tijd gaan en oude herinneringen van onze geekjeugd ophalen. Sommige bekende en sommige wat minder bekend, maar desalniettemin de moeite waard om weer even in de schijnwerpers te zetten. En wat hebben we vandaag voor jullie bekokstoofd? Een van de grootste cultgames die de geek-wereld ooit heeft gezien, namelijk: ‘Dungeons & Dragons’!

‘Dungeons & Dragons’ is ontstaan als een ‘papier-en-pen’ fantasie rollenspel bedacht door Gary Gygax en Dave Arneson. Sinds zijn officiële publicatie in 1974 is het gegroeid van een spel die eerst alleen door een paar studenten hun in studentenkamer gespeeld werd, tot een groots wereldwijd fenomeen met zijn eigen magazines, een tekenfilm, een fantasie film, stripboeken en romans, en een veelvoud aan videogames zoals ‘Dungeons & Dragons Online’! Met zoveel lekkers om van te smullen, en niks daarvan die wij jullie willen ontgunnen, duiken we gewoon lekker in zoveel mogelijk.

dungeons__dragons_boardgame_materiali

Als eerste natuurlijk waar het allemaal mee begonnen is: het spel zelf. Men neme: (één of meer meerzijdige) dobbelstenen, een vel papier en een potlood of pen. Op het papier stel je een zogenaamd ‘character sheet’ op, met welke ras (mens, elf, dwerg, orc), klasse (vechter, dief, tovenaar, genezer) en specialiteiten je gekozen hebt voor je karakter en je bent klaar voor een geweldig fantasie avontuur. De spelleider, of ‘Dungeon Master’ (vert. Kerker Meester), leidt dan de helden door een fantasiewereld vol monsters, puzzels, intrigerende gesprekken en magische voorwerpen. Voor de gehele ervaring kan je gebruik maken van speciale miniatuurtjes die jou karakter vertegenwoordigen en boeken aanschaffen met compleet uitgewerkte scenario’s en wereldkaarten. Maar het allerbelangrijkste essentieel onderdeel bij dit spel, wat we echt niet mogen vergeten te benoemen, is je fantasie en verbeeldingsvermogen. In principe kan je alles in het spel doen wat je wilt (binnen de regels natuurlijk), maar of het lukt hangt compleet af van hoe goed gezind de dobbelsteen-goden zijn. Zo kan bijvoorbeeld de zwakste karakter van een groep alle vijanden eigenhandig verslaan terwijl de rest zijn metgezellen alleen maar missen. #truestory

dungeons-and-dragonscartoon
Een groot aantal van jullie kent ‘Dungeons & Dragons’ waarschijnlijk beter van de tekenfilm die uitkwam in 1983. Het vertelt het verhaal van 6 tieners die op onverklaarbare wijze door een ritje op de kermis in de spannende en magische wereld terechtkomen van ‘Dungeons & Dragons’. Een tovenaar, genaamd de ‘Dungeon Master’, geeft de jongeren allemaal magische voorwerpen en namen om zich te verdedigen van het kwade, meestal in de vorm van ‘Venger’ (vert. Wraker). ‘Hank’, de leider van het stel, wordt een ‘Ranger’ (jager) en vuurt met zijn boog magische pijlen af. ‘Bobby’, de jongste van allen, wordt een ‘Barbarian’ (barbaar) die met zijn magische knots krachtig toe kan slaan en zelfs aardschokken kan veroorzaken. ‘Sheila’, het beschermende oudere zus van ‘Bobby’, krijgt de titel ‘Thief’ (dief) en een mantel die haar onzichtbaar kan maken. ‘Albert’, beter bekend als ‘Presto’, wordt de ‘Magician’ (goochelaar) die met zijn magische muts voorwerpen en andere effecten tevoorschijn kan toveren. Eric, de bangerd, is de ‘Cavalier’ (ridder) wiens magische schild een ondoordringbare krachtveld kan creëren. En laatste, maar zeker niet de minste: ‘Diana’ de ‘Acrobat’ (acrobaat) die met haar magische stok die langer en korter kan worden gebruikt in combinatie met haar turntalenten. Samen zoeken ze de weg terug naar hun eigen wereld. Helaas vinden ze maar al te vaak de vijf-koppige draak ‘Tiamat’ om de hoek waar ze dus weer van weg moeten rennen. Na 3 seizoenen en 27 afleveringen was de tekenfilm tot stilstand gekomen vanwege financiële redenen. We zullen dus nooit weten of ze heelhuids hun weg terug naar huis hebben weten te vinden. Wat we wel weten is dat ze in ieder geval hun weg naar onze geekharten hebben gevonden en daar nu een nieuwe thuis hebben…

gfs_45443_2_3
We kunnen niet de videogames missen die de franchise voort heeft gebracht. Aangezien we niet alle spellen kunnen benoemen (Neverwinter Nights, Baldur’s Gate, Forgotten Realms) en bespreken, hebben we besloten er een oudje erbij te pakken die wat sentimentele waarde voor ons heeft: ‘Dungeons & Dragons: Tower Of Doom’ en zijn opvolger ‘Shadows Over Mystara’. Deze side-scrolling multiplayer beat-‘em-up met RPG-elementen was een verfrissing onder de arcade-games toen die uitkwam in 1993. Spelers konden kiezen uit verschillende karakters die elk unieke kwaliteiten en speciale technieken bezaten. In ‘Tower Of Doom’ kon je kiezen uit een ‘Cleric’ (heilige), ‘Dwarf’ (dwerg), ‘Elf’ (duh, een elf) en Fighter (vechter). In ‘Shadows Over Mystera’ voegden ze hier nog een ‘Thief’ (dief) en ‘Magic User’ (magie gebruiker… zou bijna ‘MISbruiker’ zeggen) aan toe. Het spel is leuk en dynamisch en goed ontvangen door critici. Met name de scherpe graphics en anime-gestileerde graphics maakte menig fans blij. Een van de leukste multi-player retro games die nu te downloaden zijn via de Nintendo eShop, PlayStation Network, Xbox Live Arcade en Microsoft Windows.

Zo, hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze ‘Throwback Geeksday’ met ‘Dungeons & Dragons’ als onze item voor deze week. Er zijn nog tienduizend woorden die we aan deze franchise kunnen besteden, maar dan zou hoogstwaarschijnlijk de site crashen van Terrabytes en Terrabytes aan teksten en beeldmateriaal die we nodig zouden hebben om alles te kunnen omvatten. We hopen alleen dat dit jullie in elk geval weer geprikkeld heeft om het spel weer te spelen, de oude tekenfilm weer op te zoeken of de videogames uit te proberen. En als jullie dat doen, laat het ons even weten wat jullie er van vonden, goed? Afgesproken! Dan met deze bloed-eed laten we jullie achter met de woorden die al snel zal bazuinen door het heelal: “DE WERELD IS GEEK!!”