[Throwback Geeksday] Vier Kerst met de Gremlins!

gremlins

Hey daar geeks! Welkom bij weer een fijne Kerst-versie van Throwback Geeksday, waarbij we weer even stilstaan bij alle dingen die wij vroeger altijd leuk hebben gevonden en graag weer even in de schijnwerpers willen zetten. Omdat de feestdagen meestal ‘wereldvrede’ en ‘schattigheid’ centraal hebben staan, vonden wij het nodig even het roer om te gooien. Ook zo zat van alle zoetsappigheid van de afgelopen dagen? Dan hebben wij DE oplossing voor jullie: GREMLINS!

Toen deze Amerikaanse horror-komedie uit kwam in 1984, was het gigantisch smikkelen voor de mensen die weer toe waren aan wat anders dan zingende kerstmannen. Wij herinneren ons nog al te goed de eerste keer dat we ‘Gizmo’, de schattige ‘Mogwai’, voor het eerst zagen. Het was liefde op het eerste gezicht. Als we niet beter wisten dat het maar een pop was in een film, dan zouden wij al bijna gelijk de deur uit rennen en onze portemonnee in het gezicht van de dichtstbijzijnde Aziatische dierenwinkeleigenaar smijten om onze eigen Mogwai te hebben. Maargoed, even terug naar de film: het begin begon leuk en schattig en dat was tot daar aan toe te verduren. Het begon pas echt leuk te worden toen Gizmo uiteindelijk nat werd en zo meer broertjes kreeg om mee te spelen. Nah, spelen… mishandeld door te worden. In tegenstelling tot onze schattige Mogwai, waren de andere pluizige haarballen iets meer baldadig. Het werd pas ECHT lachen toen ze ‘per ongeluk’ na middernacht hadden gegeten en onze harige held in een doos proppen… De rest moet je zelf maar kijken. Waarschuwing: dit is zwarte humor op z’n best!

Deze geek-klassieker heeft toentertijd flink veel klappen gehad over zijn donkere grapjes en extreme gewelddadigheid. Iets wat de zombie-schietende, GTA auto-rovende en demon-slachtende game-generatie van nu geen kik over zou geven. Daarom lijkt het ons DE perfecte kerstfilm voor de feestdagen! Dus gooi je opoe eruit, stuur je hondje naar z’n mand en wijs de rest van je familie even het (niet-bestaande) ijs op, zodat jij lekker ongestoord en onbeschaamd onderuitgezakt kan meelachen deze meesterwerk! Geniet lekker verder van jullie Fijne Feestdagen en vergeet niet: “DE WERELD IS GEEK!!”

3335280-5897de23

Gremlins-1984-06-g

ss11-Gremlins1