[Throwback Geeksday] Ghostbusters

ghostbusters_poster-image

 

Het moet er toch een keertje van komen… We zijn net begonnen met ons nieuwe onderdeel ‘Throwback Geeksday’ en dan kan mijn favoriete film aller tijden natuurlijk niet ontbreken…

Eigenlijk is Ghostbusters best relevant afgezien van hun 30ste jubileum sinds het uitkomen van de film, is het nu voornamelijk in het nieuws vanwege een derde vervolg dat geregisseerd gaat worden door Paul Feig. Maar het is eigenlijk niet echt een vervolg, maar meer een reboot met alleen een vrouwen cast…terwijl het gelekte script helemaal geen overeenkomsten heeft met het origineel afgezien van de naam en logo… Anywho… het is duidelijk dat ik niet echt een fan ben voor het derde deel…

Het moet kerst 1985 zijn geweest dat ik als klein jongetje eindelijk de film mocht zien… Dat is al ruim 29 jaar geleden en toen was ik dus (auw, auw, auw) negen jaar! We stopten de Betamax band in de videorecorder en ik was sindsdien niet meer hetzelfde… Let wel, 1984 was wel het beste film jaar ooit, klassiekers als Ghostbusters, Indiana Jones and the Temple of Doom, Beverly Hills Cop, Revenge of the Nerds, The Terminator en The Karate Kid uitkwamen…

Als negen jarig jongetje was ik gegrepen door de geesten, de outfits en natuurlijk de proton packs… De geesten die in de film voor kwamen waren anders dan ik me ooit had voorgesteld, outfits zagen eruit als vuilnismannen en de proton packs schoten gekleurde laser lichten uit waarmee je onmogelijk kon richten omdat het golvend uit de protonwand kwam…

GHOSTBUSTERS_SCREENSHOT_1

Het was voor mij als tiener ongelooflijk nieuw en een originele kijk op spoken en het paranormale. De special effects waren toen echt fantastisch en tegenwoordig komen ze er met gemak ook mee weg… Maar wat mij echt boeide was dat je geesten kon vangen met een stofzuiger op je rug en een aparte val waar je het ‘beestje’ gevangen kon houden… Ook de Ghost-trap was ontzettend cool met de zwart-gele banen op de deurtjes, het piepend geluid en de blauwe elektrische schichten die de val bij aanraking los liet… Awww de gadgets die deze gasten hadden waren onbeschrijfelijk cool! Het zag er niet gelikt uit, alles zat schots en scheef, de proton pack was nog niet eens getest voor gebruik! Het zag eruit alsof Egon Spengler het in een garage had gebouwd…

Dan hebben we het nog niet eens gehad over Ecto-1, de meest opvallende auto sinds tijden… Tegenwoordig is het een klassieker die altijd te vinden is top-tien meest iconische film auto’s, samen met de DeLorean uit Back to the Future, het busje van The A-team, Knight Rider en natuurlijk General Lee uit de Dukes of Hazard…

Ecto-1 was een rouw-auto, wat eigenlijk ook weer toepasselijk is, voorzien van wat aanpassingen op het dak, het iconische logo op de deuren en een unieke sirene…

In eerste instantie waren het de special effects wat mij zo aantrok in Ghostbusters… Pas vele jaren later begon ik de humor te ontdekken… Natuurlijk zijn de one-liners als ‘He Slimed me’ en ‘Do not cross the streams’ gemeengoed geworden in de pop-cultuur, maar juist de subtiele humor in de film maakt het voor mij helemaal een topper. Bill Murray als Peter Venkman schijnt bijna alle teksten geïmproviseerd te hebben en misschien is dat wel het geheim van deze klassieker.

Zinnen als: “Where does the stairs go” – “They go up, Ray” of die scene in de bibliotheek waar  ze voor het eerst een geest zien en dan ineens door hebben dat ze niets kunnen uitrichten…Natuurlijk ook de scene waar Peter Venkman is ondergeslijmd door Slimer en dat Ray zijn enthousiasme niet onder controle kan houden en zegt: “That is great, actual fysical contact!”… en nog vele scenes meer…

egon

Maar de meest toffe en grappige scene blijft toch wel dat Egon, Ray en Pater voor het eerst de proton pack aan zetten in de lift van het hotel waar Slimer zich bevind. Staan ze met z’n drieën in een kleine ruimte waar Ray nog even tussen neus en lippen meldt dat het hem spijt dat ze niet even de pakken hebben getest. Egon zet Ray’s zijn protonpack aan en maakt gelijk dat herkenbare opstart geluid waarop de twee andere Ghostbusters verschrikt kijken en stiekem afstand nemen van Ray…tja, je had erbij moeten zijn, denk ik…

Al ruim dertig jaar kijk ik geregeld nog deze film en het is gewoon een film met vele lagen. Het is een beetje science fiction, beetje horror maar voornamelijk een komedie die voor het hele gezin geschikt is… Hell, ik keek het op mijn negende!

Laten we eerlijk zijn, ook al heb je de film nog nooit gezien dan ben je wel op de hoogte van het bestaan, je kent de theme-song, het no-ghost logo is wereld beroemd en Slimer kent iedereen ook… Er zijn maar weinig films die onze pop-cultuur hebben verrijkt als Ghostbusters…in ieder geval mijn wereld…

‘We came, we saw, we kicked its ass!’- Peter Venkman

Oh, en de film had een oscar moeten winnen!

 

954585_768711796526746_6297066_n