[Throwback Geeksday] Terug in de tijd met ‘Chrono Trigger’!

Chrono_Trigger_cover

Het is weer donderdag, dus dat betekent dat het weer de beurt is voor nog een ‘Throwback Geeksday’! We bespreken dan items die wij in onze jongere (ahem) jaren zo geweldig vonden, dat we ze in ons geheugen weer even naar boven rakelen. Deze week hebben gekozen voor een ‘tijdloos’ fenomeen en gaan we eens terug in de tijd (zowel letterlijk als figuurlijk) met een va n mijn persoonlijke favorieten: de cult-klassieker ‘Chrono Trigger’!

Herinneren jullie ook de tijd dat je vroeger videogames kon huren bij de videotheek? Als expeditiereizigers trotseerden we de hitte, regen, wind en sneeuw om trouw onze favoriete games (tijdelijk) te bemachtigen. Vervolgens trokken we de deur achter ons dicht en kwamen we de kamer niet uit tot het tijd was om naar de wc te gaan of om te eten. Geen enkel spel had dit effect op mij meer dan de door (toentertijd) Squaresoft (nu Square Enix) gemaakte ‘Chrono Trigger’.

Chrono_Trigger_Artwork9

‘Chrono Trigger’ kwam in 1995 uit op de SNES en staat nu bekend als een van de grootste Japanse Role Playing Games (J-RPG) voor een 16-bit systeem ooit! Niet moeilijk voor te stellen als je begrijpt wie er allemaal achter hebben gezeten: Hironobu Sakaguchi, de ‘Schepper’ van de grootse ‘Final Fantasy’ series; Yuji Horii, de ‘Meesterbrein’ achter de ‘Dragon Quest’ series, was een van de schrijvers; en Akira Toriyama, welbekend fenomeen die de ‘Dragon Ball’ anime/manga creëerde, was de ‘lead artist’ van het spel. Hoe kan je dan nog verkeerd gaan met zo’n geweldige ‘Dream Team’? Nou, NIET dus…

Het verhaal draait om de stilzwijgende hoofdpersonage ‘Crono’ (inderdaad, Chrono zonder de -H) die tijdens zijn bezoek aan het jaarlijkse festival per ongeluk door een tijdmachine terug in de tijd wordt gestuurd. In zijn uppie gestrand in een middeleeuws tijdperk moet hij een weg terug zien te vinden naar zijn eigen tijd. Grote vraag is alleen: HOE?! Op zijn zoektocht naar de weg terug beland hij in andere verschillende tijdperken en ontmoet hij bijzondere en eigenzinnige mensen. Sommigen die hem uiteindelijk bijstaan, terwijl de rest hem het leven zuur probeert te maken.

chrono-trigger-giga-gaia-fight

Wat ‘Chrono Trigger’ zo waanzinnig bijzonder maakt, afgezien van de ‘Dream Team’ die erachter zat om het spel te maken, is dat je echt gehecht raakt aan de characters waarmee je te maken krijgt. Gaandeweg leer je steeds meer en meer over de achtergronden van de mensen die je met je meesleurt en krijg je echt de indruk dat zij net zo belangrijk zijn als de hoofdpersonage. Voeg daar een waanzinnig ‘tech system’ aan toe, waarbij je speciale acties uit kan voeren alleen, met z’n tweeën of zelfs met alle drie de leden tegelijkertijd! Daarnaast zijn er ook meerdere manieren waarop je het spel uit kan spelen, elk met een ander einde afhankelijk van de acties die je gepleegd hebt. De klap op de vuurpijl houd ik nog even voor me, om ze de pret van de grote verrassing niet weg te nemen. Wat ik je wel kan garanderen is dat het GROOTS is!

‘Chrono Trigger’ maakt je aan het lachen, laat je af een toe een traantje wegpinken en laat je kaak menig malen de grond raken. Al in al is dit een geweldig spel die je kan blijven spelen, omdat er zoveel facetten aan zitten dat je elke keer weer iets nieuws ontdekt. Moeilijk te geloven? Probeer het spel maar eens en laat ons weten wat jij er vindt! We kijken uit naar jullie reacties. Alvast veel game-plezier en onthoudt: DE WERELD IS GEEK!!

Chrono_Trigger_Artwork1

Chrono-Trigger-Epoch