[Throwback Geeksday] Battlestar Galactica

galactica

Als we beginnen aan een Throwback Geeksday item dan komen we altijd weer terug naar onze jeugd…Wat vonden we toen leuk en waar speelden we toen mee… Deze keer is het niet anders, wat keek ik vroeger graag naar? Ik keek graag naar science fiction series als Star Trek, Buck Rogers en Battlestar Galactica…

Nu moet ik zeggen dat de oude Battlestar Galactica niet echt volgde, de enige manier om een aflevering te zien was via de BBC en ik was té jong om iets van het Engels te begrijpen. Toch zat ik aan de buis gekluisterd te kijken naar die prachtige schepen, de Vipers die uit de Galactica schoten en de Cylons met hun bewegende rode lijntje als ogen… Wat ik ervan begreep ging het over mensen die hun thuisplaneet hadden verlaten en op zoek gingen naar Aarde om daar te ontsnappen van de Cylons…

classic-bsg-shot

De oude serie werd op den duur een beetje kinderachtig en dan heb ik het nog niet eens over de verschrikkelijke tv-films die later verschenen…vliegende motoren…pfffff…

Er is daarentegen één aflevering van de oude Battlestar Galactica die ik echt nog steeds een fantastische aflevering vind, namelijk de ‘Return of Starbuck’…Een klassieke aflevering waar Starbuck op een planeet crasht samen met een cyclon…Samen moeten ze overleven en worden uiteindelijk nog vrienden ook, een klassieker en de moeite waard, maar dat terzijde…

Jaren later kwamen er steeds meer geruchten over een reboot van Battlestar Galactica naar boven drijven… Zelfs oude acteurs wilde door middel een kickstarter project de serie nieuw leven in blazen…Maar toen was het 2004, het jaar waar de SyFy channel nog konden spellen en goede series maakte.  De SyFy channel verraste ons met een, uit vier delen bestaande miniserie van de nieuwe Battlestar Galactica met een hele nieuwe cast en een modern jasje… Star Trek: Voyager producer Ron D. Moore was verantwoordelijk voor deze reboot en het was een complete verrassing voor ons fans…

Ik was gelijk gegrepen door de entourage en setting van de serie. De Galactica was een oorlogschip en dat zag je nu ook echt in de 2004 versie. Het centrum van het schip zag eruit als een atoom onderzeeër compleet met rode telefoons en tactische schermen. Het personeel had ook echt een militaire outfits aan… De ruimte gevechten zagen er fantastisch uit en werd een beetje schokkerig in beeld gebracht alsof je een documentaire zit te kijken…

Screen-Shot-2013-06-01-at-9.34.57-PM

De cast was ook fantastisch, Edward James Olmos als Adama was een duidelijke schot in de roos, Katee Sackhoff als Starbuck was even wennen maar ze overtuigde al heel snel en mijn absolute favoriet Michael Hogan als brombeer met een gouden hart…Colonel Saul Tigh

Maar wat de serie nou echt het verschil maakte met andere scifi-series waren de verhalen met de politieke thema’s, thema’s over hoe overleef je als ras en godsdienst kwesties en strubbelingen… De serie was doorspekt met politieke intriges zonder dat het saai werd. Het had een mooie mix van actie, intriges en romantiek… Ja want de nieuwe Cyclons hebben ook gevoelens! Ze vinden het echt niet leuk als je ze uitscheld als broodrooster…

Battlestar-Galactica

Na het succes van de miniseries kon de SyFy channel niets anders doen dan een volwaardige serie produceren…dat deden ze dan ook en begonnen de serie met de geweldige pilot “33”… Dit is gelijk de aflevering waar het omdraait, deze aflevering zet gelijk de toon die vier seizoenen lang aanhoudt… Natuurlijk zitten er ups en downs in de seizoenen maar overall gezien is het één van de beste Science Fiction serie die er is…misschien wel dé beste serie…

Het laatste seizoen is misschien wel iets te zweverig maar het internet is gevuld met theorieën over wat er in die aflevering afspeelde…en dat is toch wel een teken dat het goed zit!

Battlestar Galactica is helemaal te zien op Netflix en je zal als science fiction fan zeker niet teleurgesteld worden!

So Say We All!